Да прегърнем чудесата на природата: Проектът „Излез навън“ завършва със събитие в Сицилия

Представители на Сдружение „Експертен Пул – България“ участваха в четвъртата и последна инициатива на проекта „Go Out There“, финансиран от програма „Еразъм+ СПОРТ“.

Събитията започнаха в края на април, като започнаха от Атина, Гърция, а след това основната организация на проекта беше в София, България. Босилеград послужи като трета спирка в проекта, а всичко приключи преди няколко дни на красивия остров Сицилия, Италия. Това бе и последната инициатива на открито в рамките на проекта „Go Out There“.

Представителите на партньорските организации от България, Гърция, Сърбия и Италия посетиха най-големия национален парк в Сицилия – Неброди. Паркът предлага на любителите на природата възможност да го изследват чрез пешеходен или велосипеден туризъм. Монте Соро, най-високата планина в парка с височина 1847 м, беше включена в маршрута на участниците за изкачване. Освен това паркът е известен с черното прасе от Неброди, което повечето участници имаха възможност да наблюдават как спокойно се разхожда из планините. Студеното и дъждовно време ограничи групата да се наслади напълно на зашеметяващите гледки, които от време на време се простираха до крайбрежието и планината Етна, единственият действащ вулкан в Европа.

Благодарение на този проект през изминалите два месеца целевите групи от споменатите държави имаха възможност да популяризират здравословния начин на живот и да изпитат неоспоримите ползи от дейностите на открито за хората на възраст от 18 до 69 години. Проектът има за цел да мотивира хората да опознаят красотата и чудесата на европейските планини и природа чрез поредица от приключения и предизвикателства. При приключването на проекта участниците се ангажираха да продължат да организират подобни инициативи и в бъдеще.

Проектът включваше съвместни усилия на партньорските организации, сред които „Сдружение Експертен пул“ от България, Eprojectconsult – Istituto Europeo di Formazione e Ricerca от Италия, „Сдружение GLAS“ от Босилеград, Сърбия, и „Europaiki Politeia (Kallipolis)“ от Гърция. Повече информация може да откриете на сайта www.gotoutdoors.eu и на страниците на партньорите.

Отказ от отговорност: Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.