Преживявания на открито: Проектът GoOutThere разкрива вълнуващи приключения в Босилеград

Третото събитие от проекта „Излез навън, предизвикателства на открито“ („GoOutThere”) успешно се проведе в периода от 25 до 28 май в град Босилеград, Сърбия. Участници от България, Сърбия, Италия и Гърция преживяха редица приключения и предизвикателства, насърчаващи активния начин на живот в сърцето на природата. Сдружение „ГЛАС“ бе домакин на събитието.

Пристигайки в Босилеград в четвъртък, участниците бяха посрещнати с топъл хляб и сол, символизиращи гостоприемството и приятелството. Вечерта се откри фотоизложба, представяща кадри от планинските преходи и незабравимите моменти, заснети от екип на Сдружение „Експертен Пул – България“. Това беше чудесен начин да се запали огънят на вълнението и да се заздравят връзките между участниците.

Програмата на събитието продължи през петък и събота с богат набор от различни активности. Една от тях бе посещението на региона на Власина и Власинското езеро, където участниците трябваше да се изправят пред предизвикателството на връх Чемерник. Власинското езеро е с площ от 16 квадратни километра и е най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия, намиращо се на височина от 1211 метра надморска височина. В този район се откриват редки видове птици, корморани и неповторими растителни видове, които процъфтяват единствено в тази екологично чиста среда. Местни младежи се присъединиха към участниците и ги запознаха с интересни факти и любопитни истории за района на Власина.

На следващия ден участниците се отправиха на ново приключение, което включваше посещение на босилеградското село Белут, фермата „8 ден” и село Извор. Общата дължина на прехода беше 13 километра. В село Извор участниците научиха за богатото минало на това населено място, неговите традиции и обичаи, както и за началото на образованието в Босилеград през далечната 1835 година. Посетителите имаха възможност да видят църквата „Св. Троица“ и местното килийно училище, като се докоснаха до историята и културата на това прекрасно място.

Неофициалната част на програмата включваше разходка из самия Босилеград, където участниците на инициативата имаха възможността да научат повече за историята и съвременността на града. Разказите и забележителностите в града допълниха и завършиха красиво това незабравимо пътешествие.

На завършек всички участници бяха наградени с грамоти за успешно представяне и като спомен от престоя си в Босилеград. Тези награди бяха символ на признание за труда и ангажираността, които участниците вложиха в събитието, и остават траен знак за тяхната връзка с природата и културата на това място.

„GoOutThere! Outdoor Challenge“

Проектът „GoOutThere! Outdoor Challenge“ е уникална възможност за хората да излязат навън, да опознаят природата и да предизвикат себе си.

Проектът е посветен на насърчаването и улесняването на физическата активност на открито за възрастни и има за цел да мотивира хората да изследват красотата и чудесата на европейските планини и природа чрез поредица от приключения и предизвикателства.

По проекта работят съвместно партньорски организации, с Координатор Сдружение „Експертен Пул – България“, Eprojectconsult – Istituto Europeo di Formazione e Ricerca – Италия, UDRUZENJE GLAS GRUPA LIBERALNIH AMBICIOZNIH I SOLIDARNIH (GLAS) – Сърбия и EVROPAIKI POLITEIA (Kallipolis) – Гърция. Събитията продължават следващите седмици с активности в Италия. Повече информация може да откриете на сайта www.gotoutdoors.eu и на страниците на партньорите.

Отказ от отговорност: Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.