Приключения и предизвикателства на Витоша насърчават активния начин на живот

Транснационалният проект „GoOutThere! Outdoor Challenge“ проведе пилотно представяне на приключения и предизвикателства, насърчаващи активния начин на живот и дейностите на открито този уикенд, 12-14 май 2023 г.

Участници от четири държави се включиха в двата типа дейности, използващи методите на игровизацията за популяризиране на преживяванията сред природата и спорта на открито.

„Приключението“ преведе целевата група през кръгов маршрут, започващ от хижа Балканити, местността „Златните мостове“, през хижите Кумата, Планинарска песен и много от прекрасните гледки на каменните реки на Витоша.

„Предизвикателството“, предложи по-дълъг маршрут през хижите Момина скала, Камен дел, заслон Кикиш, Витошкото плато, връх Камен дел и обратно до хижа Балаканити.

Дейностите показаха красотата, богатството и историята на природен парк Витоша сред участниците от партньорските страни – България, Италия, Гърция и Сърбия. Включиха се и много туристи и любители на планината. От българска страна, в организацията на събитието се включиха и експерти от Национална спортна академия „Васил Левски“, в лицето на доц. Александър Шопов и магистрите от специалност „Младежки дейности и спорт“ – Аника Ангелова и Мирела Илиева. Екипа ръководиха планинските водачи Красимир Петков и Стоимен Петков.

Благодарим на прекрасния екип на хижа „Балканити“ за гостоприемството!

„GoOutThere! Outdoor Challenge“

Проектът „GoOutThere! Outdoor Challenge“ е уникална възможност за хората да излязат навън, да опознаят природата и да предизвикат себе си.

Проектът е посветен на насърчаването и улесняването на физическата активност на открито за възрастни и има за цел да мотивира хората да изследват красотата и чудесата на европейските планини и природа чрез поредица от приключения и предизвикателства.

По проекта работят съвместно партньорски организации, с Координатор Сдружение „Експертен Пул – България“, Eprojectconsult – Istituto Europeo di Formazione e Ricerca – Италия, UDRUZENJE GLAS GRUPA LIBERALNIH AMBICIOZNIH I SOLIDARNIH (GLAS) – Сърбия и EVROPAIKI POLITEIA (Kallipolis) – Гърция. Събитията продължават следващите седмици с активности в Сърбия и Италия. Повече информация може да откриете на сайта www.gotoutdoors.eu и на страниците на партньорите.

Отказ от отговорност: Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.