Проектът „GoOutThere! Outdoor Challenge“ събра участници от 4 държави на пилотно събитие в планината Парнита, Гърция

„GoOutThere! Outdoor Challenge“ стартира успешно първото си международно събитие в планината Парнита, близо до Атина, Гърция. Проектът, който е посветен на насърчаването на физическата активност на открито за хора на възраст 18-69 години, има за цел да мотивира хората да изследват красотата и чудесата на европейските планини и природа чрез поредица от приключения и предизвикателства.

В Гърция бяха предложени два вида уникални преживявания: „Приключение“, започващо от планинския заслон Фламбури до местността Мола в планината Парнита и „Предизвикателство“, съставено от три различни етапа, преминаващи през хижата Бафи, различни извори, гледки и природни забележителности. Събитието се проведе в периода 28-30 април 2023 г.

„Приключението“ е предназначено за всички, подходящо е и за семейства. Преживяването е с по-кратка продължителност (около 3 часа), като включва викторини, задачи и загадки, които трябва да се решат на открито, както и научаване на нова и интересна информация за местната природа. Участници също събират точки и получават награди за успешното откриване на дадена забележителност или изпълнението на определена задача.

„Предизвикателствата“, от друга страна, са физически по-натоварващи и включваха достигането на специфични точки по маршрута за определено време. Преживяването е с по-индивидуална насоченост, като всеки участник се състезава за по-голям брой точки и специализирани значки за постижение.

Дейностите събраха участници от четирите партньорски страни – България, Италия, Гърция и Сърбия. Включиха се и много студенти и местни любители на планината от гръцка страна.

Екипът на организацията-координатор на проекта – Сдружение „Експертен Пул – България“, бе представен от доц. Александър Шопов (Национална спортна академия „Васил Левски“), планинските водачи Красимир Петков и Стоимен Петков, и Пламен Иванов, планинар и триатлонец.

Проектът „GoOutThere! Outdoor Challenge“ е уникална възможност за хората да излязат навън, да опознаят природата и да предизвикат себе си физически и психически.

По проекта работят съвместно партньорски организации, сред които Сдружение „Експертен Пул – България“, Eprojectconsult – Istituto Europeo di Formazione e Ricerca – Италия, UDRUZENJE GLAS GRUPA LIBERALNIH AMBICIOZNIH I SOLIDARNIH (GLAS) – Сърбия и EVROPAIKI POLITEIA (Kallipolis) – Гърция.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.