Младежка гражданска инициатива – Семинар

seminar 1

„Организация за научно практическо развитие на студентите“ (ОНПРС) проведе семинар, насърчаващ структурния диалог между младите хора и властимащите в периода 26.01 – 28.01.2016 г. Събитието бе реализирано по проект 2015-1-BG01-KA347-013610 „Младежка гражданска инициатива“, осъществен с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 3: „Подкрепа за реформиране на политиките”. В рамките на 3 дни младежи и експерти, отговорни за формирането и реализирането на младежки политики, дебатираха по въпроси, пряко засягащи младежите.

В рамките на програмата експерт от Министерство на младежта и спорта (ММС) представи Националната програма за младежта (НПМ) 2014 – 2020 г. Младежите бяха запознати с допустимите дейности и кандидати по двете подпрограми на НПМ, целевите групи и процеса на кандидатстване. Бяха обсъдени трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени младежите, при реализирането на младежки инициативи, и по какъв начин НПМ да се превърне в ефикасен инструмент за реализация на младежки политики в България.

Представители от Столична община – район „Студентски“ представиха функциите и сферите на компетентност на район „Студентски“ в диалога с младите хора. Бяха разгледани активности и инициативи на районната администрация, пряко насочени към младежите, чрез които район „Студентски“ се утвърждава като отворен и отговорен партньор на младите хора.

Въпросите, свързани с финансовото подпомагане на младежите, бяха дискутирани с представители на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Те представиха възможности за интегрирането на младите хора на пазара на труда – Националната гаранция за младежта, процедури по ОП “Развитие на човешките ресурси”, както и други мерки с целева група – младежи, администрирани от МТСП.

Събитието обхвана и темите за трудностите и приоритетите в областта на младежките политики и възможностите за младежко включване и овластяване на национално, европейско и международно ниво. Акцент бе поставен и на доброволчеството чрез дебат относно необходимостта от Закон за доброволчеството, както и представянето на различни добри практики в тази област.

 


Настоящата публикация отразява единствено позицията на съставителя. ЦРЧР и ЕК не са отговорни за употребата на съдържащата се в публикацията информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *