Нови политики по качеството ще подпомогнат развитието на спорта у нас

 

Политиките в областта на спорта на национално и европейско ниво отчитат ролята на спорта като важен фактор за човешкото развитие и жизнения просперитет на обществото. Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта 2012 – 2020 отразява необходимостта от качествено преустройство на системата за физическо възпитание и спорт у нас като задължителен компонент на политическите, икономическите и социалните промени в обществото. Липсват квалификационни нива и нормативни документи, гарантиращи социална сигурност в треньорската професия. Като се допуска слабо подготвени кадри да тренират подрастващите във възраст, когато те се изграждат комплексно и биват ощетявани, често се получават травми, увреждания или преждевременно отказване от занимания със спорт.

Адресирайки тези проблеми, Сдружение „Джи До Куан“ в партньорство с Министерството на младежта и спорта започва проекта „Нови политики за качествен спорт на местно и национално ниво“.

Той си поставя следните цели:

  • отправяне на препоръки за подобряване процесите по предоставяне на услуги в областта на спортното обучение;
  • извършване на проучване на добри практики и иновативни решения в областта на политиките по качество в професионалния спорт в Корея и Гърция;
  • внедряване на добри международни практики при формулирането на политики в областта на спорта.

Тези цели ще бъдат реализирани чрез следните дейности:

  • Извършване на проучване на добри практики и иновативни решения в областта на политиките по качество в професионалния спорт в Корея и Гърция;
  • Изготвяне на препоръки, свързани с политиките по качество в областта на спорта;
  • Провеждане на конференция със заинтересованите страни за представяне на добрите практики и препоръки.

Проектът е насочен към:

  • Отговорните за реализирането на политики в областта на спорта (ММС; Парламентарна комисия по въпросите на децата, младежта и спорта; Комисиите към общините, свързани с младежките дейности и спорт): чрез внедряването на добри международни практики и иновативни решения при формулирането на политики в областта на спорта ще подпомогнем реализирането на заложените държавни приоритети в областта на спорта.
  • Бизнеса и НПО сектора, опериращи в спортната сфера: подобряване на средата чрез осигуряване на квалифицирани треньори, контрол на квалификацията и опита на треньорите, контрол на тренировъчния процес.
  • Обществеността: осигуряване на качествена подготовка за спортистите и утвърждаването им като изявени спортисти на национално и международно ниво чрез контрол на тренировъчни процес и осигуряването на достатъчно квалифицирани кадри.

Проектът се осъществява в рамките на процедура BG05SFOP001-2.009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“, финансирана от ОП „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Продължителността на проекта е 12 месеца.

Дата на стартиране: 09.01.2019 г.

Дата на приключване: 09.01.2020 г.

Стойност на бюджета в лева:

Общо: 56 289.21 лв.

Финансиране от ЕС:

ЕСФ: 47 845.83 лв.

Национално финансиране: 8 443.38 лв.

 

 

 

 

 

 

Кратка презентация на проекта може да свалите от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *