„Ново работно място 2015“ ще създава предпоставки за устойчива заетост

Операция „Ново работно място 2015“ се разработва по Приоритетна ос 1 „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Операцията цели да осигури предпоставки за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Тази цел ще бъде постигната посредством комбинация от мерки за осигуряване на подходящи обучения, включително на работното място, както и предоставяне на разнообразни стимули за работодателите за разкриване на нови работни места. Операцията ще постави акцент върху интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда. Според данни на Агенция по заетостта безработните лица с начално или по-ниско образование надхвърлят 100 000 лица. В тази група процентът на младежите до 29г. се запазва почти непроменен – 17.8%, а този на лицата над 50 – 34.8%. Делът на продължително безработните лица с начално и по-ниско образование възлиза на 56.3%. Осигуряването на стимули за реалния сектор за създаване на нови работни места за безработни и неактивни лица е важна предпоставка за трайната им интеграция на пазара на труда. Възможността за закупуване на оборудване и ремонт на работните помещения е допълнителен стимул за разкриване на нови работни места. Съчетаването на дейности по наемане на новопостъпили работници и служители, и обучение на новонаетия и съществуващия персонал ще даде възможност за интегриран подход, съобразен с потребностите на предприятието.

Безработни и неактивни лица са основната целева група на операцията. Приоритетно ще бъдат финансирани проекти насочени към:

  • Безработни лица с ниска степен на образование (под ISCED 3);
  • Продължително безработни и неактивни лица;
  • Безработни или неактивни лица с увреждания;
  • Безработни лица на възраст над 54 г.;
  • Безработни младежи до 29 г.

Не се планира да бъде допускано наемане на лица при работодател, при който са били заети на трудово правоотношение през някой от предходните 12 месеца от датата на сключване на договор.

Схемата ще допълва мерки в подкрепа на младежката заетост, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., Националния план за действие по заетостта за съответната година и Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта: 2014– 2020 г.

В рамките на операцията не се планира бъдат подкрепяни дейности, финансирани по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, бюджета на Европейския съюз или друга донорска програма, проверката на което ще се извършва на ниво индивидуален проект – на ниво на допустими дейности, както и на ниво представител на целева група. Разработващата се операция ще надгради реализираните дейности и постигнатите резултати по други проекти, програми и мерки, финансирани със средства от националния бюджет, Европейския съюз и други източници.

Допустими бенефициенти по операцията ще всички работодатели, които при назначаване не увеличават нетния брой на персонала в съответното предприятие в сравнение със средния брой на персонала през последните дванадесет месеца, длъжността трябва да е била овакантена поради пенсиониране по възраст, правомерно уволнение поради извършено нарушение, а не в резултат от съкращаване на персонал.

Операция „Ново работно място 2015“ е с планирана продължителност 3 години (2015-2017) и с общ бюджет 40 000 000 лева. Минималният размер на БФП за бенефициент по операцията е 50 000 лева, а максималният – 391 166 лв. Изисквания за съфинансиране за микро, малки и средни предприятия няма, докато за големи предприятия, минималното съфинансиране е в размер на 20% от размера на безвъзмездната финансова помощ.

Очаквайте скоро повече информация, както и подробни условия за кандидатстване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *