Операция „Обучения и заетост за младите хора“ ще се бори активно с високите нива на младежка безработица

Разработва се операция „Обучения и заетост за младите хора“, по Приоритетна ос 1 Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, която цели да интегрира безработни младежи до 29-годишна възраст включително, в заетост при работодател чрез осигуряване на обучения и субсидия за продължителна заетост. Операцията ще спомогне за улесняването на прехода от образование към заетост за безработни младежи, които ще получат първи или нов шанс за работа, нови или усъвършенствани професионални знания и умения, придобити на работното място, както и придобиването на професионална квалификация и ключови компетентности по чужд език и дигитална компетентност, в зависимост от необходимостта на работодателя. Натрупването на ценен професионален опит и възможностите за продължителна заетост на всички обхванати безработни младежи, ще помогнат за по-успешното им включване на пазара на труда.

Операцията се разработва поради острата необходимост от активни мерки на пазара на труда, насочени към намаляване на равнището на младежката безработица в страната и осигуряване на възможности на младите хора да се реализират на пазара на труда. Активирането на младите хора посредством всички мерки на активната политика на пазара на труда, включително и конкретната операция, които стартират през 2015 г. по ОП РЧР 2014 – 2020 г. също имат частичен принос към повишаване на числеността на новорегистрираните младежи в Бюрата по труда. С разработваната операция се дава възможност тези младежи да получат шанс за кратък престой в регистрация като безработни лица и да бъдат включени в продължителна заетост.

Намирането на работа за младежите до 29 г. среща редица предизвикателства. Липсата на професионален опит, възпрепятстват работодателите да наемат млади хора, особено продължително безработни. Анализите на младежката безработица показват, че ниското или неподходящото образование и липсата на квалификация са сред основните причини за безработицата сред младежите в България. В допълнение, липсата на ключови умения и трудови навици препятстват работодателите да наемат младежи. Нискоквалифицираните младежи са неконкурентоспособни на пазара на труда и са сред първите освобождавани от работа в условията на несигурна икономическа среда. Към края на 2014 г. по данни на Агенция по заетостта, регистрираните, в Бюрата по труда, младежи са 17,7 % от всички безработни, а почти 60 % тях са без квалификация.

В рамките на изпълнение на операцията, договори за заетост с Агенция по заетостта за наемане на младежи на работа ще могат да сключват работодатели, които разкриват нови работни места или предлагат свободни такива. Разкриването на работни места ще се субсидира, ако през последните три месеца работодателят не е освобождавал работници и служители, наети на работни места за същите длъжности, на които се наемат безработните лица. Когато назначението не представлява нетно увеличение на броя на персонала в съответното предприятие в сравнение със средния брой на персонала през последните дванадесет месеца, длъжността трябва да е била овакантена поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или правомерно уволнение поради извършено нарушение, а не в резултат от съкращаване на персонал. Няма да бъдат допускани лица наети при работодател, при който са били наети през някой от предходните 12 месеца преди датата на сключване на договор.

Като допустими целеви групи по операцията са заложени безработни младежи до 29 г., регистрирани в дирекции „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта. В схемата е предвидена и приоритетна подкрепа за младежи които:

  • са се регистрирали в дирекция „Бюро по труда“ в рамките на операция „Активни“, финансирана от ОП РЧР 2014 – 2020 г.;
  • са с основно или по-ниско образование;
  • са продължително безработни с регистрация в дирекция „Бюро по труда“ от 12 и повече месеца.

Операция „Обучения и заетост за младите хора“ е с планирана продължителност 4 години (2015-2018) и с общ бюджет 115 000 000 лева, финансиран по линия на Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд.

Очаквайте скоро повече информация, както и подробни условия за кандидатстване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *