Проведена Конференция за Младежката гражданска инициатива

IMG_0480

На 14.01.2016 г. се проведе конференция по проект 2015-I-BG01-KA347-013610 „Младежка гражданска инициатива“, осъществена от „Организация за научно практическо развитие на студентите“ (ОНПРС). Проектът се финансира от Европейския съюз чрез Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 3: „Подкрепа за реформиране на политиките”. Конференцията бе посветена на темата за Структурния диалог и младежкото овластяване. Участниците бяха информирани за процеса на структурен диалог, насърчаващ активното участие на млади хора в демократичния живот, както и съвместните им действия с отговорните за младежката политика. За провеждане на структурен диалог в събитието взеха участие представители на Министерство на младежта и спорта (ММС). Г-жа Гергана Джугларска, експерт от Дирекция „Младежки политики“ към ММС, представи новата Национална програма за младежта 2014 – 2020 г., която е в процес на разработване. Като част от политиката на ММС за формулиране и осъществяване на младежки политики съвместно със заинтересованите страни, младежите и експертите обсъдиха възможностите, които ще предостави НПМ през новия програмен период и очакванията и предизвикателствата за по-ефективното реализиране на младежки инициативи в България.

Конференцията постави акцент и на Европейската година за развитие с цел информиране и привличане на младите в името на развитието, насърчавайки ги да участват в различни доброволчески инициативи. Участниците дискутираха в каква степен са изпълнени Целите на хилядолетието за развитие, договореност за които бе постигната на световно равнище през 2000 г., както и споразумението от 2015 г. за бъдещата глобална рамка за премахване на бедността и устойчиво развитие. В контекста на Европейската година за развитие бе представен профил на глобалния млад гражданин.

 

Настоящата публикация отразява единствено позицията на съставителя. ЦРЧР и ЕК не са отговорни за употребата на съдържащата се в публикацията информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *