Стартира проектът Creativity Crowd

Като част от мерките адресиращи пандемичната обстановка, започваме изпълнението на проекта 2020-1-BG01-KA227-ADU-095146 „Creativity Crowd“, част от Ключова дейност 2 „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, „Стратегически партньорства в отговор на ситуацията с COVID-19“ на Програма Еразъм+. Проектът се изпълнява съвместно с нашите партньори – Институтът за приложни медийни технологии и култура M2C към Университета за приложни науки в Бремен (M2C INSTITUT FUR ANGEWANDTE MEDIENFORSCHUNG GMBH) / Германия, и Европейският институт за обучение и изследвания Eprojectconsult / Италия.

Цели и целеви групи

Основната цел на проекта е да адресира ключовите дигитални предизвикателства, породени от Covid-19 – цифрова трансформация и интелигентно използване на цифрови средства в креативните дейности. Специфичните цели на проекта са:

– Адаптиране на модел на компетентностна рамка в областта на дигиталната креативност – дефиниране на нива на познание и умения от DigComp 2.1 (The European Digital Competence Framework for Citizens), които са свързани с темата и валидирането на получените умения от лицата, включени в обучителни програми за цифрови умения. Въвеждане на модел за валидиране на получените умения чрез open digital badge за креативни умения.

– Изследване на приложимостта на дигиталната креативност в различни сектори чрез case studies, които да илюстрират възможностите за социална интеграция, устойчив бизнес и активно гражданство, и да насърчат използването на креативни и културни продукти като цяло, в условията на пандемия;

– Създаване на инструменти за етика и чистота на дигиталното съдържание в креативните дейности, насърчавайки активното гражданство, борбата с фалшивите новини и многообразието.

Ключовите целеви групи са идентифицирани спрямо нивата на компетентност, които предлага проекта и спецификата на познание / умения, които са необходими за всяка от тях:

– Младежи и студенти, които са сред най-многобройните и активни създатели на цифрово съдържание;

– Представители на малки и средни предприятия (МСП), които биха могли да оптимизират управленските / производствените процеси в своите компании, чрез дигитална креативност;

– Преподаватели, фасилитатори, ангажирани в обучения за насърчаване на творчеството, културата и културното многообразие.

Очаквани резултати и дейности

В рамките на проекта ще бъдат постигнати следните резултати:

– Адаптиран модел на компетентностна рамка в областта на дигиталната креативност – дефиниране на нива на познание и умения от DigComp 2.1.

– Създадена рамка за самостоятелно оценяване на дигиталните креативни компетентности, на база на модела – онлайн инструмент за самооценка.

– Създаден инструмент за валидиране на получените умения чрез open digital creative badge за креативни умения.

– Доклад от изследване на приложимостта на дигиталната креативност в различни сектори чрез case studies (3 бр. – по едно за всяка от партньорските страни – България, Италия, Германия).

– Toolbox – инструментариум за етика и чистота на дигиталното съдържание в креативните дейности. Инструментите ще бъдат компилирани в Отворено цифрово хранилище (ODR – Open Digital Repository), под различни формати (презентации, видеа, публикации), подпомагайки активното гражданство, борбата с фалшивите новини, цифровото многообразие и равнопоставеност.

 

Проектната карта в информационната система за разпространение на резултатите на Еразъм+, е достъпна на следната връзка: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2020-1-BG01-KA227-ADU-095146